AKTIVITETER VI HAFT OCH VARIT PÅ.


Lördagen den 10/9  anordnade Uppland/Västmanlands lokalavdelning Grundprov  här i Vallby/Nederby.
På grund av ett återbud blev det en plats över så jag fick möjlighet att ”träna” Pila som jag sa, till min stora glädje blev hon godkänd på fältdelen.


Vi har varit i Norge och gått Jaktanlagsprov. Pila blev godkänd men inte Lakrits, han tyckte inte han behövde vattenapportera ”men han kan”


Träningsdag på Stensta för Lisbeth Bodén. Våren 2011.


Jaktträning i Gyllerboda hösten 2010.


GRUNDPROV 2010 i Rumsättra Domare: Suzi Sundberg.

Lite fika är aldrig fel.

I spänd förväntan

Domar, provledare, skytt och startande.

De 2 som blev Godkända.


JAKTANLAGSPROV I NORGE 2009

Fredagen den 28/9 2009 åkte vi till Elverum i Norge för att gå officiellt jaktanlagsprov. Resan till Norge var lite jobbig, regnet mötte oss i Karlskoga sen regnade det kraftigt till gränsen, efter gränsen var det duggregn. Vi kom fram till Brit och Per-Terje kl.22.30 som tur var hade regnet upphört. Vi blev bjudna på the och varma smörgåsar. Sen var det sängen som gällde.

Upp tidigt på Lördagsmorgonen, efter en god frukost bar det av till Noggarn. Noggarn är ett friluftsområde som ligger ca. en timmes körning från Elverum. Det ligger vackert vid en sjö. Upprop kl.9.00 i en Grillkåta där det sprakade en brasa som spred värme. Ute var det lite råkallt och småregn.

Domaren Ellen Getz Wold gick igenom reglerna och hur hon ville ha det.

Hon berättade att hon dömt i Sverige en gång och då var det en hund som var borta i nio minuter. Då kunde jag inte låta bli att bjuda på att det var min hund. Jag statade Ringleader´s tiken ”Tikka” på ett inoff. Jaktanlagsprov, jag kan säga att hon blev INTE godkänd.

Det var sju ekipage som startade vi var nr. fem.

Det började med fält som gick i skog, vi blev godkända men inte extra extra bra som domaren uttryckte det. Sen var det släp spår. Diza tog an spåret snabbt och säkert, apporterade kaninen bar den ut på vägen där hon avlämnade till mig. Sen var det lunch i Grillkåten där vi kunde avnjuta grillad korv, smörgåsar och även medhavd matsäck.

Efter lunch var det vattenapportering. Diza gjorde en liten liten antydan till tvekan innan hon gick i vattnet, hon simmar lugnt ut tar Truten i ett bra grepp och vänder om och kommer upp till mig ca. 5-6 m och avlämnar fågeln.

Efter vattnet var det åter samling i Grillkåtan. Domaren läste upp kritikerna, fyra st. blev godkända. Domaren började med dom som inte blev godkända sen läste hon kritik efter kritik sist kom Dizas, när hon läst den avslutade hon med att vi var provbäst. Ååå.. så glad jag blev!

En mycket trevlig helg med ett väl organiserat prov!

Tack Brit och Linda

FUNKTIONSBESKRIVNING
Söndagen den 18 Januari 2009 hade vi funktionsbeskrivning av vår senaste kull och deras mamma.

Peppe Publik Vilmer

Söndagen den 18 Januari hade vi funktionsbeskrivning av vår senaste kull och deras mamma.
Hela kullen kom med sina familjer. Vädret var sisådär ett par minus, uppehåll men fy en sån snålblåst, men hundfolk är ett tåligt folk och alla var tappra i blåsten.
Funktionsbeskrivare på vår test var Solveig Rosén, testledare Mia Svensk och funktionär Tina Kauppinen som har pappan till kullen.

Det var mycket spännande och intressant att titta på hundarna. Lite skillnader på hundarna var det. Alla hade viltintresse och jaktlust, dom
flesta apporterade och flera tog fågel.

Kerstin från Kennel Kvistagrans var med med tre hundar som också hade viltintresse och jaktlust.

Till våren när isen gått upp får vi ta vattnet.

Jag tror alla valpköpare uppskattade att få se hur en Springer ska arbeta med det den är framavlad för.

Vi tackar alla för att Ni kom.
Gunilla och Olle

Funktionsbeskrivare Solveig.

Vad är funktionsbeskrivning

Funktionsbeskrivning är ett enkelt sätt att pröva din hunds rastypiska jaktliga egenskaper. Dessa egenskaper kan indelas i samarbetsförmåga, apportering, viltintresse, vattenglädje och fältarbete. Idag används inte, i någon högre utsträckning, någon utvärdering av springerns rastypiska jaktliga egenskaper i avelsarbetet. Detta pga. att det startar för få springer på jaktprov och sällan mer än någon enstaka individ ur samma kull. Tanken är att resultatet skall kunna användas i avelsarbetet. Målgruppen är således i första hand uppfödare men beskrivningen syftar också till att ge dig som hundägare en bild av din hunds egenskaper. 

När funktionsbeskrivs hunden?
Helst då valparna är mellan 6 månader och 24 månader.