Hunden är ett av de populäraste husdjuren både i Sverige och i resten av världen. Men en hund kräver en hel del skötsel. Det är en sak man måste vara medveten om när man skaffar en hund. Men människor blir äldre, och ibland kan man bli gammal fort. Men kan man ha kvar sin hund även när man blir gammal?

Ett bra sällskap

En hund är ett bra sällskap, även för äldre människor. Personen får någon att prata med och behöver inte känna sig dömd av andra personer. Hunden älskar sin ägare, och så länge hundens ägare orkar med brukar det inte vara något problem alls med att ha hunden kvar. Ibland kan det dröja innan den äldre blir så gammal eller sjuk att ett särskilt boende passar. Att då bo kvar ensam kan bli väldigt jobbigt. Det här är en sak som hunden underlättar.

Promenaderna kan bli ett gissel

En sak som både är positivt och negativt med att ha hund är promenaderna. Äldre personer får möjlighet att komma ut och röra på sig när hunden behöver rastas och dessutom kan personen träffa andra människor. Utan en hund kan det vara lätt hänt att man blir stillasittande. Om man däremot drabbas av artros kan det vara svårt att promenera i den utsträckning hunden behöver. I dag finns det dock god behandling även via mobiltelefonen och kortare promenader kan också göra gott när man väl har drabbats.

Om man har en stor hund gäller det dock att den är väl uppfostrad. När man blir äldre kan det annars vara svårt att hålla i hunden under promenaden om den känner för att springa iväg. Dessutom kan man riskera att dras omkull och då kan man skada sig allvarligt.

Har man råd att ha hund?

När man blir äldre är det inte alltid man har så god ekonomi. Kostnaderna minskar i regel inte, men däremot blir inkomsterna mindre. Om man har en hund måste man då reflektera över om man har råd att ha den kvar. Man måste tänka på att hunden behöver foder, den kan bli sjuk och dessutom behöver den vara försäkrad.

Att skaffa hund när man är gammal

Många personer väljer att skaffa hund just när de blir lite äldre. Det kan gå bra så länge man är vid god hälsa. Det kan dock vara dumt att skaffa en valp som kräver mycket rastning och en hel del sysselsättning för att må bra. En äldre hund som är lugn och redan rumsren kan vara ett bättre alternativ. De går i regel också lugnare i koppel och man vet hur stor hunden är. Det är dock viktigt att tänka på att hunden ofta inte kan flytta med till ett särskilt boende om en sådan flytt skulle krävas.