Oavsett om man har en faktisk valp eller vuxen hund finns det kurser man kan gå. Detta är delvis för att lära hundägaren hur man ska träna sin hund, men det är också en bra plats för hunden att få den sociala kontakten. Det finns olika typer av kurser man kan använda sig av beroende på hur mycket och vad man ska träna hunden med. Om man går till

Svenska brukhundsklubben får man en träning som är mer anpassad för ett specifikt arbete hunden ska göra. Men det finns även mindre hundkurser som ger enklare saker som att hunden ska söka kontakt och lyssna på vad man säger.

Det finns många kurser att välja mellan. Både inom organisationer, men även hos privata instruktörer. Kurserna brukar kosta några tusenlappar och efter man är klar får hunden ett diplom. Det finns de som vill aktivt vara med alla kurser för gemenskapen, men det finns andra som vill vara med en gång och lära sig grunderna. Det är helt upp till en själv hur mycket tid och pengar man vill lägga på en kurs. Det är dock många nya hundägare som har sett belöningen av att gå en, men även de som är vana vid hund för att få sin nya att socialisera sig.