Det finns många anledningar till att man väljer att skaffa hund. Den vanligaste anledningen är man vill ha dem som sällskapshundar i sin familj. Deras enda uppgift är att ge glädje och sällskap för dem de bor hos. Men det finns även många andra sätt en hund kan användas. Medan en hund kan finnas som en kompis finns det många hundar idag som används inom polisen, sjukvården och tullarna. Eftersom hunden är lättlärd och kan saker en människa inte kan är det naturligt att hunden har fortsatt att hjälpa människor vid nya behov.

  • Jakthund

Det finns flera områden inom jakt man använder en hund till. Man kan bland annat jaga fågel, älg, räv och grävling. Men även större djur som björn och vildsvin. Alla dessa hundar måste vara specialiserade på olika saker. De som jagar fågel måste älska att springa och duktiga på att peka ut var fågeln är. En hund som jagar i gryt måste vara envis och inte vilja ge upp för att tvinga sig ner i bytets lya. Bland jakthundar är det speciellt tydligt över vilken ras man väljer att ha eftersom det påverkar extremt mycket hur hunden jagar.

  • Brukshundar

Detta är ett samlingsnamn för hundar som jobbar som bland annat inom räddning, att vakta och valla. Men även assistanshundar som hjälper folk med fysiska problem som exempelvis de som är blinda eller har svår diabetes och behöver hunden för leda personen ner för gatan eller att varna om ett kommande anfall. Det finns även terapihundar som ger stöd inom vård och omsorg. Alla brukshundar genomgår en hård träning för att kunna arbeta, oberoende av vad de jobbar med.

  • Utställning

Det finns hundar som enbart används för att ställas ut och vinna priser. Varje hund döms av den kvalificerad domare på utseende, fysik och beteende.

  • Hundsport

Flera hundar används för att delta i olika hundsporter. Kunskaperna hunden har används inte till något utanför sporten, utan mer för att tävla mot andra hundar. Några av de grenar som finns är Spår, sök, lydnad, hundkapplöpning, agility och draghund.

  • Draghund

En draghund är precis vad det låter som, den drar. De används för transport där den mest kända typen av draghund är slädhundar. De springer i ett led där alla är bundna till en släde som de drar över snön. Man har även använt sennenhundar som drog kärror förr. Det finns sporter runt draghundar där man har lopp om att ta fram det snabbaste hundspannet.