När man har skaffat sig en hund är det mycket planering som måste göras. Inköpet av prylar och vart hunden ska vara när man är på jobbet är två viktiga saker. Men uppfostran är en av de främsta sakerna man kan lägga vikt på. Precis som med ett barn kommer uppfostran inte bara avgöra hur hunden beter sig mot andra, men också hur de känner sig om sig själva. Det visar starkt på att en hunds självkänsla är kopplat till en tygghet som uppstår när hunden vet att det finns gränser på vad som får göras och den känner belöning när den uppfyller det. En hund utan regler kan bli osäker och försöker ta plats som ledaren inom gruppen och det kan bli problem för både hund och ägare.

Självklart behöver inte alla ge sin hund en sträng uppfostran. Den behöver inte heller kunna en massa tricks som sitt, ligg och skaka tass. Sådana saker handlar mest om att hålla hunden aktiv eftersom den måste tänka mycket för att klara av övningarna. Men att kunna ge en hund begränsningar på vad den får och inte får göra är viktigt. Att den inte får hugga efter andra hundar eller människor verkar som en självklarhet för många, men kan lätt dyka upp under svag uppfostran.

I värsta fall kan hunden bli

aggressiv och det i sig kan leda till mycket värre saker. En aggressiv hund är resultatet av olika saker, men det är vanligt att hunden tror den får göra som den vill, eller att den är osäker.båda anledningarna kan resultera i att någon annan kan bli skadad, eller i värsta fall att hunden måste avlivas. Ett stort fokus på uppfostran är därför avgörande för hundens livssituation.