Att använda begreppet rasrena hundar betyder att hundar är ett resultat av ett organiserat avelsarbete och att en kennelklubb har godkänt varje individ i och registrerat den, samt att det finns en stamtavla. Stamtavlan ska beskriva hundens ursprung. En blandras är en hund som inte har en så kallad ”ren” stamtavla, där två eller tre rasen har blandats med varandra. Att först och främst välja om man ska ha en rasren hund eller blandras är viktigt.

En renrasig hund kan föra med sig hälsoproblem som en blandras kan ha byggt immunitet mot. orsaken till den är att vid en blandning av gener tar kroppen det som är starkast från varje idivid och bygger en starkare kropp. Det finns dock många uppfödare som aktivt ser över hälsan hos sina hundar och avlar endast på de friska för att förebygga genetiska sjukdomar. Det positiva med en renrasig hund är att man vet vad man får. Vid en blandras med blandade instinkter vet man aldrig vilken ras som kommer ta över och i vilken situation. Därför är det ovanligt att man har blandraser som arbetande hundar. Men en blandras behöver inte vara mindre trevlig eller kärleksfull och är det en prioritet då har det ingen större betydelse för valet.

När man väljer ras måste man veta vilka egenskaper varje ras för med sig, oavsett om den är renrasig eller inte. Fel sorts hund i fel miljö kan ofta leda till negativa resultat som att den blir bortlämnad eller att man avlivar den. Beroende på om man vill ha en mindre hund eller en större är behoven i grunden detsamma. Medan personligheten skiljs mycket från hund till hund kan man inte ignorera det faktum att huvuddrag av individens karaktär kommer från rasen. Och då vissa tendenser kan tränas bort är det bra att veta vad man ger sig in på.

Här följer en lista på några av de vanligaste raserna i Sverige. Med följer också en personlighetsbeskrivning som visar hur olika hundarna är oberoende av storlek och användningsområde;

  • Golden retriver – Vänlig, följsam, lojal och lugn.
  • Västgötaspets – Lojal, energisk, frimodig, vänlig, vaksam, skäller.
  • Engelsk springer spaniel – Vänlig, samarbetsvillig, uthållig och lojal.
  • Chihuahua – Vaktar, tillgiven, lojal, modig, egensinnig, har stort självförtroende.
  • Tax – Trofast, envis, ibland samarbetsvillig, trevlig, vaktar och skäller.
  • Jack russel terrier – Aktiv, stolt, självsäker, vänlig, orädd, uthållig

Det finns även förbjudna raser i olika länder som lokala myndigheter har klassat som farliga. Till dem hör kamphundar, hundar som har avlats och tränats fram för att slåss. De används illegalt för att slåss mot andra hundar i vadslagning. De är inte förbjudna i Sverige idag, men har fått ett dåligt rykte. En kamphund kan vara både vänlig och lojal med rätt ägare i rätt miljö, men kräver i vissa fall mer av ägaren eftersom de kan orsaka allvarliga skador.