Om man har en hund kan den ofta behöva vänja sig vid flera olika situationer. En av de sakerna är att man bjuder hem folk. Det kan till exempel vara så att man ska hålla ett kalas. Om man inte kan lämna bort hunden måste den vara kvar i hemmet tillsammans med gäster och allt annat som hör till.

Hunden och kalasmat

Det är viktigt att man talar om för sina gäster om man inte vill att de ska ge hunden något av maten man äter. Om det är mycket folk och om alla ger hunden en liten smakbit kan den totala portionen trots allt bli ganska stor. För att undvika att hunden börjar tigga är det bra om alla undviker att ge den något. Mycket mat kan dessutom vara farligt för hunden.

Farliga saker

På ett kalas kan det dyka upp alla möjliga saker. Det kan vara allt från tårtljus till hållare, nålar, presentpapper, tejp och olika snören. Om man ska ha en pinata och slå sönder den är det kanske allra bäst att hunden befinner sig inne eller i ett annat rum. Pinatan går nämligen sönder i flera små bitar och i den kan det gömma sig olika godsaker eller mindre prylar. En nyfiken hund kan snabbt få i sig antingen delar eller innehållet som gömt sig i pinatan. Det kan vara bra att komma ihåg att man städar ordentligt innan hunden får komma dit pinatan varit.

Hunden och andra människor

En hund som inte är van vid stora folksamlingar kan reagera lite olika när den utsätts för sådana. Vissa hundar reagerar mycket negativt och kan bli aggressiva eller vaktande. Andra blir rädda, medan vissa hundar inte reagerar speciellt mycket alls. Det kan vara bra att ha ett rum eller en plats där hunden kan gå undan och där den verkligen får vara ifred. Om det absolut inte går kanske det är bättre att någon går en promenad med hunden eller är utomhus med den om vädret tillåter.

Barn och hundar

Om det rör sig om ett barnkalas kan det vara väldigt svårt att få yngre barn att acceptera att hunden vill vara ifred. Många vill klappa den och gosa men hunden kanske inte alls är lika glad i sällskapet. Hunden är kanske inte riktigt van vid andra barn än de som finns i familjen och kan ha svårt att acceptera de andra. Det kan vara klokt att ha kalaset utomhus eller någon annanstans om man har en hund. På så sätt behöver man inte tänka på att hunden ska behöva må dåligt eller på att den ska behöva bita ifrån för att barnen ska förstå att den vill vara i fred. Att hålla kalas på annan plats kan alltså göra att man undviker en hel del problem.