Även om hunden härstammar från vargen har de delvis olika kost. Medan vargar är strikt endast köttätare äter hunden kött, men även grönsaker och spannmål. En hund kan anpassas till en mycket bred kost och har inte samma behov av att få i sig lika mycket protein. En diet på enbart kött är mycket starkt rekommenderat att inte ge hundar eftersom det finns brister i kalcium och järn. Dessutom ska man inte mata med rått kött Detta kan leda till att hunden kan få tand- och tarmproblem och även svårigheter med tillväxten.

Det som skiljer en hund från en varg är att hunden har utvecklat gener som i matsmältningen bildar stärkelse som ger förmågan att kunna ta upp näringen från en stärkelserik diet. Forskning visar tydligt att det var en del av hundarnas överlevnad när de kom i kontakt med människan att kunna konsumera stärkelserik mat. Att kunna äta rotfrukter och spannmål gjorde att hundarna kunde enklare bli en del av människans värld eftersom de kunde äta vad människorna gav dem.

Men det är inte bara maten som har ändrats från varg till hund. Även beteende och instinkter har helt förändrats till något annat för att ha kunnat bli den lojala hund vi ser idag. En intressant fråga många forskare har ställt sig själva är varför vilda hundar har öron som står upp, medan många hundar i hemmet har dem hängande. De tama hundarna har även kortare nos, mindre tänder och mindre hjärna.

Forskare har nu enats om att det handlar om att när man hanterar selektiv avel gör det att vissa stamceller slutar att fungera. Det är som att de tappar bort vägen när de tar sig till den del av kroppen som de ska bygga vävnaden på. När man styr avel får man i de flesta fallen något oväntat med på köpet och de hängande öronen är en sak som har följt med.

Med dessa förlorade stamceller är det egentligen omöjligt för en vanlig hund att kunna leva i det vilda. Men det spelar ingen som helst roll i fångenskap. Stamcellerna avgör inte hur frisk en hund är eller hur lycklig den är. Det är helt enkelt resultat av en utveckling som har gjort att de gått över från vilda djur till tama husdjur.