Hundar kan bli till både oplanerat och vid planerade möten. Uppfödare är dem som planerar fram valpar och detta kan göras både som en hobby och för att få in pengar vid en försäljning. Oftast är dessa hundar renrasiga och med ett syfte. En hund kan bli gravid när tiken löper vilket sker två gånger om året. Vanligtvis är detta mellan januari till februari eller juni till augusti. När en tik blir gravid bär hon valparna i ca 63 dager. Antalet valpar kan variera från kull till kull, men det gör det också mellan raserna. En liten hund får en till sju valpar medan större hundar får mellan 6 till 10 stycken.

När valparna föds är de blinda i 9 till 12 dagar efter födseln. De dricker modersmjölk upp till de är ca 6 veckor gamla men de kan även tidigare ta in annan föda. Många väljer att vänja dem sakta till att äta fast mat genom att ge maten vid sidan av. Mjölktänder kommer in efter 3 eller 4 veckor och alla är på plats efter 6 till 7 veckor. Det så kallade tandömsningen

börjar när valpen är mellan 3 till 6 månader gammal och när den är klar klassar man hunden inte längre som valp. När det är små raser har de vuxit färdigt vid den här tiden, men större raser kan ta längre tid på sig. Exempelvis tar en grand danois, en av de största hundraserna, ett helt år innan de har uppnått sin vuxna storlek.