Hundar finns i olika raser som alla har blivit framavlade av människan med olika särdrag som har blivit framtagna av olika orsaker och för olika användningsområden. Idag finns det en lista på de raser som finns ; en hund som är 100 % av den specifika typen kallas för renrasig och en som har korsats mellan två eller flera raser kallas för blandras. De som bestämmer vilka raser som är de officiella är Fédération Cynologique Internationale som har framställt listor på vad som är renrasigt och inte.

Sättet man framavlade på var att man först bestämde vilken egenskap man önskade lyfta fram. Sedan valde man de hundar som visade den största tydliga mönstret på det önskade beteendet eller utseendet och började avla dem. Några generationer senare har man kunnat framställa en hund som har fullständigt tagit åt sig den egenskapen. Dessa egenskaper kan vara till exempel att hunden skulle vara glad, energifylld eller lugn till sin personlighet. Eller att den skulle kunna springa långt, ha starkt bett och starka muskler. Eller så kan det handla om ett bestämt utseende.

Ett tydligt exempel på detta är hundrasen irländsk setter. Detta är en fågelhund som blev resultat av en blandning av spaniel, terrier, pointers och gordonsetter. Från början var den Irländska settern röd och vit, men den rika röda pälsen som är idag var önskad under 1860-talet. Detta var både för att de syns bättre på fälten när de är ute och springer, men även för att det var en mycket vacker färg som fångade mångas intresse. Idag är det en ras som är helt erkänd som sin egen och som fått en egen personlighet med ett unikt utseende.